NJSZT Hírlevél - 474. sz. - 2023. 08. 30.

FÓKUSZBAN
Jelöljetek a díjainkra!
Jelöljetek a díjainkra!

Újra itt az ősz, az iskolakezdés és a konferenciák szezonja. Számunkra egyben a folytatás is, hiszen a #neumann120 év eseményei is görögnek tovább, gondoljunk csak az MTA-konferenciára, kiállításokra, szakosztályi eseményekre. Jó párról már olvashattok ebben a Hírlevélben – és sok meglepetés van még a tarsolyunkban.

De az ősz kiemelt eseménye idén is a novemberi Neumann Konferencia lesz, melyen nem maradhat el majd a díjátadó. Annak a Neumann-díjnak az átadása, amely évtizedek óta Társaságunkhoz kötődik – és Neumann János nevéhez kapcsolja a magyar informatika tudósait. Kalmár László, Tarján Rezső, Kemény János – ők is magyar computer pioneerok, akikről szintén díjakat neveztünk el.

A Kalmárt kutatók, a Tarjánt főleg tanárok, a Keményt 35 év alatti IT-sek kaphatják, míg a patinás Neumann-díj mellett kiadunk Életműdíjakat is a legnevesebb és általában az idősebbek közé tartozó nagyjainknak.

A Ti jelöléseiteken múlik, hogy a #neumann120 évben, Karikó Katalin Neumann Professzori Címe mellett még kikhez kerül díj, a jubileumi évben kiket tisztelünk meg.

Segítsetek jelölni, megtalálni a díjra érdemeseket. Sokszor a díjjal való elismerés egyben nagy koponyák belépője is közösségünkbe… Nyitottak vagyunk, hogy elismerjük a múlt kiválóságaihoz méltó kortársainkat.

Szalay Imre

https://njszt.hu/hu/form/njszt-dijak-jelolesek

Állami díjazottakat köszöntünk

Nemzeti ünnepünkön, a kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült: Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, a Nyíregyházi Egyetem Természettudományi és Informatikai Kara Matematika és Informatika Intézetének nyugalmazott főiskolai tanára!

A Tanárnő sokrétű munkájának fontos része az a mintegy 45 év, amit az idén 55 éves NJSZT-ben dolgozott és dolgozik végig önzetlenül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetünk vezetőjeként. A számítógéptudomány, a robotika, a mesterséges intelligencia alkalmazásainak területén végzett kiemelkedő oktató, nemzetközi hatókörű tehetséggondozó és tudománynépszerűsítő munkájáért, a Magyar Ifjúsági Robot Kupa versenyek elindításáért és szervezéséért, a magyar diákok nemzetközi versenyeken való részvételét odaadóan támogató, szemléletformáló munkájáért érdemelte ki az éremkeresztet.

Állami díjazottakat köszöntünk

Simon Béláné dr. Balogh Ágnes kitüntetése | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Szeretettel gratulálunk rangos kitüntetéséhez! Gratulálunk az informatikai tudományok iránt elkötelezett, többi elismert szakembernek is, köztük Sziebig Andreának, IT újságírói életműdíjasunknak, aki ezüst érdemkereszt birtokosa lett:

https://ictglobal.hu/rovid-hirek/sziebig-andrea-munkassagaert-allami-elismerest-kapott/

és szakmai partnerünknek, Sipos Mihálynak, az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium alapítójának, intézményvezetőnek!

További díjazottak:

MK_23_120.pdf

MTA konferencia – teltház + Rényi-workshop
MTA konferencia – teltház + Rényi-workshop

Freund Tamás MTA-elnök fővédnökségével és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával egy angol nyelvű, nagyon változatos és értékes nemzetközi konferenciát tartunk szeptember 14-én a Magyar Tudományos Akadémián. Jelentős külföldi előadók segítik nekünk megérteni a Neumann-hatást, Neumann János azon, gyakorlati területeket forradalmian megalapozó matematikai, tudós tevékenységét, melyből igazából már az egész #neumann120 év során felvillantottunk részleteket. Hogy Neumann nemcsak az a tudós, akinek oly sokat köszönhet a számítástechnika – az ő világa, az ergodtól a kvantummechanikáig egy sokkal több és sűrűbb összefüggésekkel teli szellemi tudásháló.

Egy kis lépés egy géniusznak, hatalmas ugrás a tudománynak!

Nagyon hirdetnünk már nem kell, mert TELTHÁZhoz közelítünk. De tudjatok róla:

Neumann 120 Tudományos Konferencia / von Neumann 120 Scientific Conference | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Jó hír! Lényegében konferenciánkhoz kapcsolódik a Rényi Intézet másnap, szeptember 15-én megrendezésre kerülő workshopja, ahol újabb, részletes – és ismét nemzetközi – előadásokat hallhatunk Neumann munkájának gazdag matematikai vetületéről:

Rényi - Neumann120 (renyi.hu)

N120 HÍREK
Tudomány és Művészet találkozása Egerben – meghosszabbítva szeptember 10-ig
Tudomány és Művészet találkozása Egerben – meghosszabbítva szeptember 10-ig

Július 22-én, újabb fényűző helyszínen, az egri Kepes Intézetben nyílt meg a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) és a Neumann Társaság közös pályázati felhívására született, Neumannt megidéző művekből álló kiállítás. A kiállítás nyitvatartását, a nagy sikerre tekintettel meghosszabbították szeptember 10-ig!

Beszámolónk a megnyitóról:

Megnyílt Egerben a MET-NJSZT Hommage à Neumann kiállítás | Neumann János Számítógéptudományi Társaság

Ne hagyjátok ki, nézzétek meg szeptember első napjaiban!

Neumann120 vándorkiállítás Egerben

Szeptember 8-tól nagyjából két hétig Egerben, a Neumann János Gimnáziumban mutatjuk be a #neumann120 életrajzi- és pályakép tablókiállítást. Az iskola névadójáról nemcsak a suli tanulói, de bárki más is tanulhat az iskola látogatási idejében. Elérhetőségek:

Neumann120 vándorkiállítás Egerben

Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium - Elérhetőségek (nejanet.hu)

Szeptember 8-án, 8 órakor Képes Gábor kollégánk mesél a diákoknak Neumannról (mint képünkön Óbudán, a nyári Minecraft tábor résztvevőinek)! Köszönjük régi, lelkes tagtársunk, Nemcsik János tanár úr segítségét a kiállítás létrehozásában!

Kuzma Eszter kiállítása – neumanni ihletéssel
Kuzma Eszter kiállítása – neumanni ihletéssel

A Magyar Elektrográfiai Társaság meghívója:

Kedves Barátaink, Kollégák, Tárlatlátogatók, Ismerőseink, Érdeklődők!

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk

Kuzma Eszter Júlia: elárult Paradicsom c. egyéni kiállításának megnyitójára a MET Galériába,

Időpontja: 2023. augusztus 31., csütörtök, 18.00 óra

Megnyitja: Kecskés Péter képzőművész, író, asztrológus

A megjelenteket köszönti: Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője

A kiállítás megtekinthető: 2023. augusztus 31. és szeptember 25. között. A kiállítás két fontos eseményhez is kapcsolódik, a Neumann 120 c. MET- NJSZT közös országos hommage kiállításhoz és a XI. kerületi Újbuda Eleven Ősz c. programjához, melynek keretében: szeptember 15-én, pénteken, Interferáló hullámok című workshop lesz 15-18 óra között, szeptember 16-án, szombaton pedig tárlatvezetés az alkotóművésszel.

SZAKOSZTÁLY
MMO konferencia a Neumann 120 jegyében

2023-ban XXVIX. alkalommal került megrendezésre a Multimédia az oktatásban nemzetközi konferencia, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora, valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Multimédia az Oktatásban Szakosztály közös szervezésében. A multimédia az oktatásban tárgykörét széleskörűen és magas színvonalon mutattuk be, több mint 50 szerző részéről közel 30 előadással. A témakörök a felnőttképzés és módszertani kérdések világától, a drónok oktatásban, kutatásban történő alkalmazhatóságán át az űrkutatásig terjedtek, érintve a multimédia pedagógiai kihívásait és vívmányait.

MMO konferencia a Neumann 120 jegyében

A Szegeden tartott konferencia látogatói az ITK-t is megtekinthették értő kalauzolással és Neumann János emléke előtt is illő módon tisztelegtünk a #neumann120 évben. Gratulálunk az MMO szakosztálynak és a közösség által díjazott szakembereknek is!

Ilyen volt az MMO konferencia a Neumann 120 évben! | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

MI Szakosztály hírmozaik: ICCCI 2023

Ősszel az MI Szakosztályunk is újult erővel folytatja népszerű szemináriumát! A félév folyamán összesen 3-4 szemináriumot tervezünk, kb. havonta, pontos időpontok és előadók később kerülnek meghirdetésre.  
Tervezett témák: Az AI szabályozása (European AI Act), A ChatGPT hatékony felhasználása üzleti folyamatokban, Bemutatkozik az új magyar AI EDIH (Artificial Intelligence, European Digital Innovation Hub) és még várhatóak más érdekességek is.

MI Szakosztály hírmozaik: ICCCI 2023

Szakosztályunk támogatásával egy nemzetközi konferenciára is sor kerül a számítógépes kollektív intelligencia területén végzett kutatások számára. Az ICCCI 2023 által bemutatottak kiterjednek az autonóm forrásokból származó adatok és ismeretek feldolgozásával kapcsolatos összes témára, különösen a következő területeken: kollektív feldolgozás, tudásintegráció, adatintegráció, csoportos döntéshozatal, több kritériumú döntéshozatal, konszenzusos számítástechnika és közösségi hálózatok.

ICCCI 2023, 15th International Conference on Computational Collective Intelligence | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu) 

Az APEH informatikája

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatikatörténeti Fóruma (NJSZT iTF), az Óbudai Egyetem (ÓE) és a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) közös rendezvényén az APEH informatikája lesz fókuszban: projektek, infrastruktúra, pótolhatatlan tudások, mindaz az örökség, amely csak egy igazi szellemi műhelyben gyűlhet össze az évek, évtizedek folyamán.

Az APEH informatikája

Ismerjük meg az adózás informatikai vetületét – és hogy mennyi átállással, bővüléssel, fejlesztéssel járt a rendszerek, adatok naprakészen tartása!

(A képnek nincs köze a híres Pac-Man játékhoz. Ez az APEH régi logója!)

Az APEH informatika története | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

19. Gazdaságinformatikai Konferencia

GIKOF szakosztályunk már a 19. konferenciáját szervezi, a helyszín a PTE Közgazdaságtudományi Kara lesz novemberben. Az OGIK Konferencia arra is lehetőséget ad, hogy a gazdasági informatika művelői bemutassák és megvitassák kutatási eredményeiket, alkalmazási tapasztalataikat, ismertessék oktatási céljaikat.

19. Gazdaságinformatikai Konferencia

A legjobb előadásokat meghívjuk a referált-indexelt GIKOF Journal-ban történő magyar nyelvű, illetve a SEFBIS Journal-ban angol nyelvű publikálásra. A rendezvénynek különleges aktualitást ad, hogy idén ünnepeljük Neumann János születésének 120. évfordulóját melynek keretében megemlékezünk Neumann munkásságának az üzleti informatika fejlődésére gyakorolt hatásáról is.

19. Gazdaságinformatikai Konferencia | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

CINTI 2023
CINTI 2023

Szekciót hirdetünk Neumann János örökségének és hatásának bemutatására az Óbudai Egyetemen 2023 november 20-22 között megrendezésre kerülő IEEE 23rd International Symposium on Computational Intelligence and Informatics (CINTI 2023) konferencián.

További információk a konferenciáról: CINTI 2023 (uni-obuda.hu)

A szekció kapcsán keressétek Benedek Csaba alelnökünket és Kertész Gábor HPC szakosztály elnököt!

ICDL
Az ICDL világszerte a 17 milliomodik vizsgázót ünnepeli
Az ICDL világszerte a 17 milliomodik vizsgázót ünnepeli

Az ICDL program a közelmúltban jelentős mérföldkőhöz ért abban való küldetésében, hogy a digitális kompetenciák színvonalát minőségi tanúsítási programok fejlesztése, népszerűsítése és világszerte történő biztosítása révén emelje. Az ICDL több mint két évtizedes tapasztalatával a világ több mint 100 országában több mint 17 millió sikeres vizsgázónak adhatta már át az ICDL minősítését.

Az ICDL rugalmasságára jellemző a legújabb technológiákra való nyitottság. Az angol nyelvű felületeken már elérhető a Blockchain modul is!

Az ICDL világszerte a 17 milliomodik vizsgázót ünnepli | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

ICDL tanévnyitó
ICDL tanévnyitó

A 2023/24-es tanévnyitó fórumot az ICDL vizsgaközpontok, vizsgáztatók részére hirdetjük meg, de az elmúlt évekhez hasonlóan, a témában érdekeltek, például az ICDL vizsgára felkészítő tanárok is részt vehetnek rajta. Az iskolában oktató tanárok időbeosztását is figyelembe véve, az eseményt 15 órától tartjuk.

ICDL regisztráció:

https://njszt.hu/hu/form/icdl-tanevnyito-2023

A fórumon áttekintjük az ICDL nemzetközi, és hazai helyzetét, adatait, a digitális kompetenciák oktatásának és minősítésének aktuális trendjeit. A napi működéssel kapcsolatos kérdésekre is kitérünk, olyanokra, mint például az online minőség-ellenőrzés lebonyolításának részletei, vagy a vizsgázók motiválása a felsőoktatási felvételi plusz pontokkal összefüggésben. Bemutatjuk az ICDL elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás frissített modultankönyvet, és azt is, hogyan készíti fel erre az egyre fontosabb tudásra a diákjait egy gyakorló oktató.

A már harmadik éve működő Sophia automatikus vizsgaszoftver fejlesztésekről az osztrák partner számol be, és alkalom nyílik arra is, hogy az egyedi problémákra is választ kaphassanak a vizsgáztatók, az eseményen résztvevők.

ICDL online tanévnyitó fórum | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

ICDL bizonyítvány vizsgamentességgel? Lehetséges!

Az Informatika, illetve az Informatikai alapismeretek érettségi vizsgatantárgyból négyes vagy ötös érdemjegyet szerzett diákok jogosultak az ICDL bizonyítvány kiváltására.

ICDL bizonyítvány vizsgamentességgel? Lehetséges!

Informatika és Informatikai alapismeretek vizsgatárgyból utoljára a 2023. október-novemberi vizsgaidőszakban lehet érettségi vizsgát tenni, ezt követően a vizsgatárgy megszűnik, illetve a Digitális kultúra tantárgy váltja fel. Az új tantárgy vizsgakövetelményei ugyan némileg különböznek a jelenlegitől, azonban lényegében továbbra is biztosítják az ICDL vizsgamentességre vonatkozó feltételeket.

Továbbra is lehet vizsgamentességgel ICDL bizonyítványt igényelni informatikai érettségi alapján | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

TEHETSÉGGONDOZÁS
A világ Szegedre figyel: IOI 2023

Ezekben a napokban zajlik az IOI 2023 – Nemzetközi Informatikai Diákolimpia Szegeden. A mai napon egy izgalmas konferencia várja a világ minden tájáról hazánkba látogató informatikatanárokat, az IOI közösség tagjait:

IOI Conference – ioi2023

A világ Szegedre figyel: IOI 2023

A konferencia nyitóelőadását marketingigazgatónk, Képes Gábor tartja, alelnökünkkel, Erdősné dr. Németh Ágnessel közös, Neumann János előtt tisztelgő tanulmányuk kapcsán, amely az IOI Journal folyóiratban szabadon olvasható, terjeszthető: IOI Journal Index (ioinformatics.org)

De, ami még fontosabb! Ma van a diákolimpia első versenynapja is! A 8 magyar versenyző diákolimpikon eredményeiről, a versenynapokról a hét folyamán a szokásos módon beszámolunk! A kiváló diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjában készültek fel a „csúcsok csúcsa” IOI-ra. Köszönjük a Nemzeti Tehetség Program támogatását – és az ELTE IK szoros együttműködését!

Tehetséggondozási hírekért kövessétek social media felületeinket!

Ez történt a nyáron: CEOI

A németországi Magdeburgban rendezett informatikai versenyen a közép-európai régió és a vendégországok mintegy ötven diákja mérte össze tudását, a négytagú magyar diákdelegáció tagjai közül ketten ezüstéremmel tértek haza.

Ez történt a nyáron: CEOI
Ez történt a nyáron: EGOI

Júliusban kiváló eredményekkel tért haza a négyfős magyar diákdelegáció a Svédországban rendezett EGOI-ról, az Európai Lány Informatikai Diákolimpiáról. Ketten is ezüstérmet szereztek:

Ez történt a nyáron: EGOI

Fülöp Csilla, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium diákja és Keresztély Zsófia, a budapesti Szent István Gimnázium tanulója. A lányok a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében készültek fel a versenyre, az ELTE Informatikai Kar, a Nemzeti Tehetség Program és a Boston Consulting Group támogatásával.

Sajtóhírünk: Két ezüstérmet szerzett a magyar csapat a harmadik Európai Lány Informatikai Diákolimpián | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Most az érmesekkel beszélgettünk, EGOI-s élményekről, az oda vezető útról és a jövőről. Mindannyiunk jövőjéről. 

Ezüstérmes lányolimpikonok jövőképe | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Nemzetközi szupercsapatban tündökölt a Robotkaticás csapatunk!

Hat magyar csapat képviselte kiváló színvonalon hazánkat a világ egyik legnagyobb robotika versenyén. A csapatfelkészítők között a Neumann Társaság szakértői is magas szinten megjelentek.

Nemzetközi szupercsapatban tündökölt a Robotkaticás csapatunk!

A világversenyre a Magyar Robot Kupa Alapítvány és az NJSZT Magyar Ifjúsági Robot Kupa versenyéről jutottak ki a diákok - közülük két csapat dobogós helyet is elért. A szegedi Robotkatica előtt tisztelgő előadás elkápráztatta a Robotszínház liga közönségét!

Simon Béláné dr. Balogh Ágnes tanárnő beszámolója a 44 fős magyar delegáció (31 diák és 13 felnőtt) sikeres hazatéréséről Bordeauxból, a RoboCup-ról.

Nemzetközi szupercsapatban tündökölt a magyar Katicás csapat! | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

ÖRÖKSÉG
Az iTF szakosztály és a Neumann-jubileum
Az iTF szakosztály és a Neumann-jubileum

A Társaságon belül a Múlt örökségének két nagy ága van: a tárgyiasult eszközök kiállítása, az Informatika Történeti Kiállítás (ITK, honlapja https://ajovomultja.hu/ ) Szegeden (meg a még nem kiállított eszközök a Raktárbázison) és a digitális örökség bemutatásra készített honlap, az Informatikatörténeti Fórum (iTF) honlapja (https://itf.njszt.hu/), melynek szerves része az Informatikatörténeti Adatár (ITA).

Úgy gondoltuk, hogy e két, önkéntesek által is művelt részből összeszedjük azokat a tevékenységeket, amelyekben - a N120 események kapcsán - az iTF-nek jelentős szerepe volt,

Megyery Károly cikke. Folytatás a következő Hírlevélben!

Múlt, Örökség a #neumann120 jegyében | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Új videoportrék az Adattárunkban

Elkészült a kereken HATVANADIK videoportré is Adattárunkban, a szakmánk nagyjait bemutató sorozatban! A 90 esztendős Lukács Józseffel, a KFKI számítógépgyártás egyik kulcsemberével és a TPA-sztori legendás krónikásával beszélgetett Talyigás Judit kollégánk:

60. Videoportré az Adattárunkban! - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

Új videoportrék az Adattárunkban

Eseménydús volt a nyár, elkészült közben a 61. portré is – Simon Béláné dr. Balogh Ágnessel. Különleges szinergia, hogy az idén kerek születésnapos kolléganőnk idén arany érdemkeresztet is kapott – tanítványaival pedig egy csodás nemzetközi robotikai díjat is begyűjtött! Igazi példakép:

Újabb Videoportré az Adattárunkban! - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

Ilyen volt a nyár az ITK-ban. És már várjuk a sulikat!

A nyár folyamán nagyon sok érdeklődő, közel 1000 fő volt kíváncsi a kiállításunkra. Meglepődve tapasztaltuk, hogy egyre több olyan vendég van, aki tárlatvezetés nélküli jegyet vált és később mégis igényli ezt a szolgáltatást.

Ilyen volt a nyár az ITK-ban. És már várjuk a sulikat!

Az ország számtalan helyéről, pl. Sátoraljaújhelyről, Békéscsabáról, Szentesről, Gyöngyösről, valamint Kolozsvárról, továbbá Olaszországból, Spanyolországból, Törökországból, Izraelből és Amerikából is voltak látogatóink.

Nyári időszak az Informatika Történeti Kiállításon | A jövő múltja (ajovomultja.hu)

A nyár folyamán támogatónk, a patinás SERCO Informatika interaktív infotörténelme is a kiállításunk része lett. Nagyon menő installáció, nézzétek meg ITT: Facebook

Szeptembertől teljes gőzzel újranyitunk – sőt, már most is tárva nyitva vagyunk – gyertek, és hozzátok az osztálykirándulókat is Szegedre!

A millió dolláros forráskód

Ahogy felértékelődik az informatikatörténet kultúrája, úgy jelenik meg egyre több feldolgozás IT-témákról a filmek, sorozatok világában is. Örömmel hívjuk fel a figyelmeteket A millió dolláros forráskód című Netflixes produkcióra, melynek szereplői a kiváló színészek mellett számítógépek, perifériák.

A millió dolláros forráskód

Nem is akárhonnan: több műtárgyat a részvételünkkel működő Informatika Történeti Múzeum Alapítvány kölcsönzött a forgatásra. A gyűjteményből többek közt 5 db Kennedy magnetofon lapos rack, 5 db Micro Vax számítógép és 1 db IBM 3270 berendezés került a filmbe.

Mentsetek ki képeket és küldjétek be nekünk!

https://www.netflix.com/hu/title/81074012

Checkpoint: a Homelab- és HT-univerzum

„Azt kell mondanom, hogy a podcast vágójaként mindenképpen Képes Gábor a kedvenc vendégem: jön, megnyomjuk rajta a gombot, mire elkezd fantasztikusan mesélni, nyomdakész mondatokban, a vágószoftverben nem is kell nagyon hozzányúlni. De tartalmilag is élmezőnyben vannak a Képes-adásaink, Gábor elképesztő nagy tudású és lelkesedésű vendég, akinek érezhetően szívügye az informatikatörténet. Az évek során el is engedtük azt, hogy ragaszkodjunk nála a videójátékos témákhoz, és szerintem ez jót is tett a Checkpointnak. Ennek szellemében harangozom be az újabb adást: hölgyeim és uraim, két kevésbé ismert magyar számítógép következik.” – írja Stöckert Gábor a felhőtlen hangulatú podcast show bevezetőjében.

Checkpoint: a Homelab- és HT-univerzum

Reményeink szerint a Homelab- és HT-számítógépekkel jövőre izgalmas helyszíneken találkozhatunk majd – részletek később!

Checkpoint 9x07: Homelab és HT–1080Z - IDDQD (blog.hu)

BÓNUSZ! HTRIS - Programozástanulás HT számítógépen, egy vadonatúj TETRIS-klón példáján keresztül: https://www.buymeacoffee.com/nickmannstudio/htris-part1

BÓNUSZ2! Játékíró pályázat Homelab-2 számítógépre. Az első pályamű egy SOKOBAN játék:

Facebook

PRIMO – kis gép, a nagy Neumann nyomában

Apropó magyar házi számítógépek! 2023. június 17-én, szombaton délelőtt tartottuk a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában a Neumann 120 képzőművészeti diákpályázat kilenc nyertesének - három korcsoport 1-3. helyezettjeinek - díjátadóját.

PRIMO – kis gép, a nagy Neumann nyomában

Kanizsai Patrik László, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola tanulója „A Neumann-elvű PRIMO számítógép eredeti modelljének bemutatása, valamint a PRIMO 3D modelljének elkészítése” című, magas színvonalon kivitelezett pályaművét a szakmai zsűri az 5-8. évfolyamos korcsoport 2. helyezésével díjazta.

Az eredményről a számítógépet közel 40 éve gyártó SZTAKI is beszámolt – reméljük, hogy a SZTAKI gyönyörű házi múzeuma mellett az ITK-ban is láthatjuk majd a diákmunkát!

A képen Patrik az ügyvezetőnkkel, Szalay Imrével.

2. helyezést ért el egy általános iskolás az NJSZT országos versenyén a Primo számítógépről készült videóval | SZTAKI

Apple Macintosh
Apple Macintosh

Kalandozzunk nemzetközi „vizekre” is a személyi számítógépek történetében! A jövőre 40 éves – bizony! Primo-kortárs, de persze más gépkategóriát képviselő – Apple Macintosh tervezéséről ilyen mély, alapos, színes-szagos cikket még nem olvastunk! Az IEEE Spectrum hiánypótló összeállítását ajánljuk mindenkinek!

Designing the First Apple Macintosh: The Engineers’ Story - IEEE Spectrum

MEGEMLÉKEZÉS
Ormai László halálára

2023. július 10-én elhunyt Ormai László közgazdász, a magyar számítástechnika egyik befolyásos úttörője, a KSH számítástechnikai tevékenységének meghatározó szervezője, az NJSZT Felügyelő Bizottságának sok éven keresztül elnöke.

Ormai László halálára

Közvetlen, barátságos természete, kompromisszumteremtő készsége számos konfliktust oldott meg, közös platformot tudott teremteni a számítástechnikusok és a számítógép használók számára. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, hogy nyilvánvalóan ő az egyetlen informatikus, akinek nevét asztalitenisz csarnok őrzi… Nyugodjon békében!

Elhunyt Ormai László - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

Búcsú Prónay Gábortól

Mély fájdalommal búcsúzunk Prónay Gábortól, aki évtizedeken át elkötelezetten és szenvedéllyel szolgálta a projektmenedzsment szakmát.

Búcsú Prónay Gábortól

Az ő távozásával nemcsak egy kivételes szakember hagyott itt minket, hanem egy olyan személyiség is, aki inspirációval és tudással gazdagította mindazokat, akiknek a sorsa a projektvezetés és a szervezeti hatékonyság növelése.

Gábor páratlan elhivatottsága és szenvedélye a projektmenedzsment iránt inspirációként szolgált mindazoknak, akik vele együtt dolgoztak és tanultak tőle.

Hírek - Magyar Projektmenedzsment Szövetség (pmsz.hu)

Szalay Imre személyes búcsúja és fotóalbuma: Szalay Imre - Nagy szomorúsággal idézem fel a mindenütt jelenlevő... | Facebook

PARTNER
Agilis tapasztalatok - 40. körkapcsolás konferencia
Agilis tapasztalatok - 40. körkapcsolás konferencia

Milyen tanulságokkal szolgálnak az utóbbi 10 év agilis átalakulásai? Milyen hatással van a transzformáció a szervezetekre? Hogyan kezelik mindezt a projektcsapatok, az IT és az üzleti területek vezetői?  Milyen fejlesztési lehetőségek vannak a csapatok, illetve a szervezetek szintjén?

A rendezvény egyedülálló alkalmat nyújt arra, hogy a résztvevők a tapasztalatok megosztásával és elemzésével betekintést nyerjenek számos hazai és külföldi cég agilis gyakorlatába, miközben gyakorlati tudáshoz jutnak, muníciót szerezve a lehetséges jövőbeni fejlesztési irányok meghatározásához.

A konferencia szakmai partnere a Neumann Társaság. Tagjaink kedvezményes részvételre jogosultak! A kuponkódért keressétek Képes Gábor kollégánkat az NJSZT titkárságán!

Rendezvények - Magyar Projektmenedzsment Szövetség (pmsz.hu)

HTE hírmozaik: Infokom és Fekete László-díj

November 7-8., Kecskemét: jön a HTE Infokom nagykonferencia! A részletes programért nézzétek a Program - Infokom2023 - HTE site oldalt!

…S ami még aktuálisabb: október 1., éjfél a beadási határidő a Fekete László-díj pályázóinak!

A díjra az alapítók akarata alapján azon magánszemélyek pályázhatnak, vagy azon magánszemélyeket jelölhetik, akik teljesítik az alábbi feltételeket:

HTE hírmozaik: Infokom és Fekete László-díj
  • Egy vagy több infokommunikációs innovatív fejlesztés koncepciójának kialakításában, illetve létrehozásában vett részt, feltalálóként és-vagy vezetőként. 
  • Az ilyen módon létrehozott innovatív szolgáltatás(ok) vagy termék(ek) elértek a piaci hasznosítás fázisába és felhasználói, fogyasztói elégedettséget váltottak ki.
  • A feltaláló/vezető tevékenysége a szakmai körökben elismerést váltott ki.
  • Magyar vagy külföldi állampolgár, de az általa fejlesztett/vezetett szolgáltatás idehaza (is) elindult és a pályázat beadása napján még használatban van.

HTE Fekete László-díj - HTE site

Formáld Te is a jövőt! – a Prométheusz Társasággal

Mesterséges intelligencia, agy–számítógép interfész, vagy kvantum-számítástechnika? A Naprendszer gyarmatosítása, búcsú a szénhidrogénektől, esetleg leszámolás az öregedéssel? Melyik technológiára kellene az emberiségnek összpontosítania az erőfeszítéseit a következő 15-20 évben?

Formáld Te is a jövőt! – a Prométheusz Társasággal

Most a Te érveidre vagyunk kíváncsiak!

Esszépályázat 11-12. évfolyamos középiskolásoknak a jövő technológiáiról: amellett érvelhetnek, hogy hat kiválasztott technológia közül melyikre kellene az emberiségnek leginkább összpontosítania az erőfeszítéseit. Az esszék beküldésének határideje szeptember 29., a fődíj – az élményen, a mentoráláson és a kapcsolatépítésen túl – 100 ezer forint: 

Prométheusz Társaság (prometheusztarsasag.hu)

SpaceBuzz – ha űr van az életedben!
SpaceBuzz – ha űr van az életedben!

A SpaceBuzz® Hungary Oktatástámogató, Klíma- és Környezetvédelmi Alapítvány a 2023/24-es tanév I. félévében is elindítja 10 -12 éves tanulók részére a térítésmentes SpaceBuzz® Oktatási Programot. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A programra várják az iskolák jelentkezését. Kötelezettségvállalást nem jelent. Részletek: https://spacebuzz.hu/ 

A program az EDISON 100-ban is szerepel! Edison100 – 2023 | nlc

AgriaMédia
AgriaMédia

„A magas szintű digitális kompetencia a jövő oktatásának kulcsa” – október 12-13-án Egerben e mottó jegyében rendezi meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a nemzetközi Agria Média 2023 és ICI-17 Információ- és Oktatástechnológiai Konferenciát. A témák között a virtuális oktatás, a digitális kompetenciafejlesztés, a digitális könyvtárpedagógia és közgyűjtemény, a szemléltetés új formái is megtalálhatók.

Várhatóan az NJSZT szakértőivel is találkozhatunk a konferencián!

Főoldal - AgriaMedia - 2023 (uni-eszterhazy.hu)

Gyurós Tibor-díj
Gyurós Tibor-díj

Szeptember 19-én, Balatonfüreden lesz az év menedzserének járó díj átadója a MENTA konferencián!

Gyurós Tibor-díj 2023 • IVSZ

SZÁMOKT
SZÁMOKT

Október 12-15-én jön az erdélyi multikonferencia! Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Energetika-Elektrotechnika és Számítástechnika Szakosztályai az alábbi céllal hirdetik meg a tanácskozást:

Lehetőséget teremteni az erdélyi és külföldi magyar szakembereknek a tudományos eredményeik bemutatására, illetve a szakmai kapcsolatteremtésre és tapasztalatcserére.

Energetika-Elektrotechnika – ENELKO / Számítástechnika és Oktatás Konferencia – SzámOkt | Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (emt.ro)