NJSZT Hírlevél - 479. sz. - 2023. 11. 21.

FÓKUSZBAN
IT-ünnep Neumann módra: büszkeségeink
IT-ünnep Neumann módra: büszkeségeink

Köszönjük, hogy igen sokan eljöttetek és aktívan végigkövettétek a Neumann Konferenciát. Az elégedettségi online kérdőívek alapján az előadásokat és a helyszínt is kiválóra értékeltétek – itt ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjem Benedek Csaba alelnökünknek és a HUN-REN SZTAKI-nak a profi infrastruktúrát és az alkotó együttműködést. Úgy látom, az is egy gyümölcsöző hagyomány lesz, hogy a SZTAKI-val közösen szervezzük meg minden évben a novemberi nagy konferenciánk!

Az előadások valóban a jövőbe repítettek minket: a jövő repülőgépeitől az IT-s felhőn át a kvantumszámítógépig, kvantumnetig, mikrozöldek digitális kertészetéig és MI-s faápolásig. Aki ezeket végighallgatta, reménytelibben távozott… Aki nem tudott eljönni, csak egy kicsit bánkódjon: az NJSZT Youtube-csatornánkon, ismeretterjesztő küldetésünknek megfelelően, hamarosan az összes előadás videója elérhető lesz. Addig egy kis képgalériával emlékezzünk a konferenciára! 2023.11.15. Neumann Konferencia - Neumann után SZABADON - Google Fotók

A Neumann után, szabadon konferencia legünnepélyesebb eseménye most is a kitüntetések átadása volt. Átadtuk az Infotérrel és IVSZ-szel közös Év informatikai újságírója kitüntetést – ez volt a konferencia legszívbemarkolóbb része, mert a díjat Szedlák Ádám már nem vehette át, a gyászoló édesanya szólt egy megindító versrészlettel a jelenlévőkhöz.

Összesen tizenhárom nagyszerű embert, példaképet díjaztunk, köztük Életműdíjasként egy igazi IT-nagymestert és régi szövetségest: Kürti Sándort (képünkön velem és elnökünkkel, Beck Györggyel). Gratulálunk a díjazottaknak!

Informatikai szakembereket díjazott és kitüntette az év informatikai újságíróját a Neumann Társaság | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Laudációk: Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (njszt.hu)

Szalay Imre

HÍREK
Wolf András az év PM-je: 143 méternyi innováció és kihívás
Wolf András az év PM-je: 143 méternyi innováció és kihívás

A Projektmenedzsment Világnapjához kapcsolódva idén már 23. alkalommal díjazta a szakma legjobbjait a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla, melynek soros elnöke Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője.

Napjainkban a projektmenedzsment szakma kiemelkedő fontossággal bír a vállalatok és szervezetek életében, kiemelten fontos a siker és hatékonyság szempontjából. A megfelelő projektmenedzsment révén a vállalatok képesek optimalizálni erőforrásaikat, hatékonyan kezelni projektjeiket és jobban alkalmazkodni a változó üzleti környezethez. Ebben a rendszerben van kitüntetett szerepe a projektvezetőknek, akiknek számos kulcsfontosságú feladata van, amelyek hozzájárulnak a projektek hatékony végrehajtásához és a célok eléréséhez.

Gratulálunk Wolf Andrásnak! A Neumann Társaság a jövőben is elkötelezett a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla ügyében!

143 méternyi innováció és kihívás | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Portréinterjú Wolf Andrással:

 Az Év Projektmenedzsere 2023-ban Wolf András - YouTube

Az 55 éves NJSZT köszönti a 40 éves SI-t!
Az 55 éves NJSZT köszönti a 40 éves SI-t!

A CEPIS nemzetközi közösségében nyomon követhetjük az európai professzionális IT-társaságok ünnepeit, eseményeit. Ezzel mi is rendszeresen élünk, a #neumann120 jubileum és más mérföldköveink kapcsán is. Novemberben egy kerek évfordulót köszönt a Svájci Informatikai Társaság, mely a vezető IT-sek, professzionális informatikusok és digitális oktatás érdekeit képviselő egyesület Svájcban, több mint 450 egyetemi és főiskolai professzorral. További sikereket kívánunk!

The Swiss Informatics Society (SI) celebrates its 40th Anniversary - CEPIS

SI 40th Anniversary Celebration - SI Digital Magazine (swissinformatics.org)

A Neumann Társaság az idősekért
A Neumann Társaság az idősekért

Idén sem maradhat el a Neumann Társaság digitális készségfejlesztő tréningje az idén duplán jubiláló Aranytíz Nyugdíjas Klub érdeklődői számára. Tréningjeink kifejezetten gyakorlatorientáltak. A foglalkozásoknak az Aranytíz Kultúrház tanácsterme ad otthont, mely biztonságos sávszélességű Wi-Fi hozzáférést biztosít amellett, hogy asztala körül kényelmesen elférünk.

E kiscsoportos foglalkozások középpontjában az okostelefonok, okoseszközök adekvát – azaz „intelligens” – használata áll, de idén egy félórát szentelünk a fókusznak, a digitális állampolgárság koncepciójának

Nem véletlenül az a jelmondatunk, hogy „a digitális világ GPS-e” vagyunk: partnerek vagyunk minden digitális állampolgári kezdeményezésben!

Digitális készségfejlesztő tréningek V. kerületi időskorúaknak | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

N120 HÍREK
Elképzelt találkozás Neumann Jánossal
Elképzelt találkozás Neumann Jánossal

Dénes Gábor, a Balázs Béla-díjas, kiváló rendező és Fodor Tamás, a kiváló, Jászai-díjas színész neve mindenkinek ismerős már, akik a #neumann120 év eseményeit követik. Most egy rendhagyó, multimédiás színházzal koronázzák meg eddigi Neumann-munkásságukat az UP Rendezvénytérben, Újpesten, november 30-án!

Az esemény a Budapest 150 jubileumhoz is kapcsolódik és az Újpesti Önkormányzat is támogatja. Mi, az NJSZT-titkárságról többen is ott leszünk, örülnénk, ha minél több „Neumannossal” találkozhatnánk!

Elképzelt találkozás Neumann Jánossal | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Figyelmetekbe ajánljuk a patinás Ezredvég folyóiratot is, melyben Dénes Gábor rendszeresen megcsillogtatja írói képességeit, a friss számban pedig az Elképzelt találkozás… is olvasható. Támogassátok a folyóiratot!

Ezredvég – XXXIII. évfolyam 2023/6. november–december (ezredveg.hu)

Támogassa az Ezredvéget! (ezredveg.hu)

IEEE rangos konferencia a #neumann120 jegyében
IEEE rangos konferencia a #neumann120 jegyében

Ezekben a pillanatokban is zajlik az IEEE CINTI nemzetközi konferencia, melyben Kertész Gábor és Benedek Csaba kollégáknak köszönhetően külön szekció tiszteleg Neumann János előtt. Neumann „kettős életéről”, a tudósról és közéleti, gyakorlati személyiségéről tiszteletbeli elnökünk, Dömölki Bálint ad elő – ezen előadás előzménye, hogy fontos írása jelent meg idén a témában a Természet Világa Neumann-számában.

Benczúr András és Dr. Végh János is előad: „A számítógép és az agy” című remekmű hatásától a Deep Learningig!

CINTI2023PreliminaryProgram.pdf (njszt.hu)

2023. májusi számunkból - Természet Világa (termvil.hu)

CINTI 2023 - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

Kiállításmegnyitó a Deák17 Galériában!
Kiállításmegnyitó a Deák17 Galériában!

A finisben vagyunk: december 2-án, szombat délelőtt 11 órakor nyílik a Neumann 120 diákpályázatunkra beérkezett legjobb alkotásokból álló tárlat, mely december 16-ig lesz látható. Minden érdeklődőt – alkotót, családját, mesterét – nagy szeretettel látunk! Málnaszörp és ropi, okkal remélhető.

Neumann-közterület névadó és kiállítás 2023. december 5., Szombathely
Neumann-közterület névadó és kiállítás 2023. december 5., Szombathely

December 5-én minden Neumann körül forog Szombathelyen. Közterületet neveznek el Neumannról, majd két kiállításunk is látható lesz: a tablókiállításunk (kurátorok: Képes G. – Szalay I.) és a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) Hommage à Neumann vándorkiállítása. Kovács László tanár úr is előadást tart Neumann munkásságáról. A részleteket és Spitzer Fruzsina tanulmányát ide kattintva olvashatjátok.

https://njszt.hu/hu/news/2023-11-21/neumann-kozterulet-nevado-es-kiallitas

Újabb Neumann-könyvbemutatóra invitáljuk a Tisztelt Nagyérdeműt!
Újabb Neumann-könyvbemutatóra invitáljuk a Tisztelt Nagyérdeműt!

Régóta vártuk, hogy megjelenjen Benjamin Labatut Neumann Jánosról szóló fikciós regénye, mely Maniac címmel jelenik meg a napokban az Open Books gondozásában. (E kiadó adta ki tavasszal Ananyo Bhattacharya Neumann monográfiáját is.)

Benjamin Labatut a Magyar Telekom vendége lesz a cég székházában (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 36.) november 29-én, szerdán 18 órakor. Az esemény nyilvános, de regisztrációhoz kötött (rsvp@openbooks.hu)

https://njszt.hu/hu/news/2023-11-20/ujabb-neumann-konyvbemutatora-invitaljuk-az-erdeklodoket

Külhoni Neumann-megemlékezések
Románia / Bukarest

Neumann János, a polihisztor” címmel Varga János Neumann-kutató tart előadást a romániai Liszt Intézet Magyar Kulturális Központban (Bukarest), november 28-án.

A rendezvényen bemutatják a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI által készített, Neumann életéről szóló digitális tablósort.

https://njszt.hu/hu/news/2023-11-21/neumann-120-megemlekezes-bukarestben

Hollandia / Delft
Hollandia / Delft

Magyarország Hollandiai Nagykövetsége november 27-én rendez tudományos Neumann-szimpóziumot Delftben, megemlékezve a tudós életéről és életművéről.

A rendezvény teljes programja ide kattintva tekinthető meg.

USA / New York – részletes beszámoló a lezajlott rendezvényekről
USA / New York – részletes beszámoló a lezajlott rendezvényekről

„A 2023-as év egyik legfontosabb programjaként került megrendezésre a magyarországi Neumann 120 ünnepségekhez kapcsolódóan a több elemből álló Neumann eseménysorozat New Yorkban. A megemlékezés négy elemből tevődött össze, mely példátlan magyarországi és helyi összefogással valósult meg.

1. Ünnepi rendezvény és fogadás a New York-i főkonzulátuson

2. Egész napos multidiszciplináris konferencia a New York University Langone Health Science épületében, Manhattanben

3. Díszvacsora a National Museum of Mathematics kiállítótermében

4. Látogatás Princetonban, az Institute of Advanced Study megtekintése”

A továbbiakban Novák Tamás, a New York-i főkonzulátus Tudományos és Innovációs szakdiplomatája részletes beszámolóját közöljük az USA-béli Neumann megemlékezésekről, melynek központi rendezvénye a november 9-én tartott New York-i tudományos konferencia volt.

https://njszt.hu/hu/news/2023-11-20/neumann-120-megemlekezesek-az-usa-ban

Szerbia / Szabadka

A Magyar Tudomány Ünnepe kapcsán 2023. november 6-án a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács Neumann Emlékkonferenciát tartott a tudós születésének 120. évfordulója alkalmából Szabadkán. A rendezvény a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, az Óbudai Egyetem, valamint a Magyar Fuzzy Társaság közös támogatásával valósulhatott meg.

https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/neumann-emlekkonferencia-szabadkan?fbclid=IwAR3nZMHMr6BWgP5bbA_5hMaxnnAzlZnGC608W6DyyezQI2FKCE9T4VMcJCE

SZAKOSZTÁLY
Ilyen volt az OGIK 2023 a Neumann 120 évben!
Ilyen volt az OGIK 2023 a Neumann 120 évben!

GIKOF szakosztályunk sikere! A 2023. évi konferencia különös hangsúlyt fektetett az értékláncok és a digitalizáció kapcsolatának vizsgálatára, a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségekre.  A konferencia számokban kifejezhető sikeressége: 6 külföldi és 50 magyar résztvevő szereplésével, 5 angol nyelvű plenáris előadás, 3 angol és 3 magyar szekció 4-4 előadással, valamint 10 poszterbemutató lett megtartva. A rendezvény keretén belül megemlékeztünk Neumann János születésének 120. évfordulójáról is egy Neumann-kvíz formájában. 

Ilyen volt az OGIK 2023 a Neumann 120 évben! | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Új gazdaságinformatikai folyóiratszám
Új gazdaságinformatikai folyóiratszám

Megjelent a magyar nyelvű GIKOF Journal 13., valamint az angol nyelvű SEFBIS Journal 15. összevont száma. A folyóirat, melyet a Magyar Tudományos Akadémia IX. osztálya is listáz, 3 magyar nyelvű cikket és négy angol nyelvű tanulmányt tartalmaz, melyek online módon, DOI számmal rendelkezve megtalálhatóak a 

http://gikof.njszt.hu/gikof_ejournal és

 http://gikof.njszt.hu/sefbis_ejournal honlapokon.

Ismertetés a honlapunkon:

Megjelent a magyar nyelvű GIKOF Journal 13., valamint az angol nyelvű SEFBIS Journal 15. összevont száma | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Elérhetőek az AGRIA MEDIA előadásai
Elérhetőek az AGRIA MEDIA előadásai

Az illusztris egri konferencián Szalay Imre ügyvezetőnk plenáris előadást, MMO szakosztályunk kerekasztalt, Képes Gábor kollégánk (C terem) történeti előadást tartott. Figyelmetekbe ajánljuk!

Az oktatás perspektívái, a digitális kultúra pedagógiai vonatkozásai iránt érdeklődőknek kivétel nélkül az összes szekció fontos, tanulságos.

Előadások videói - AgriaMedia - 2023 (uni-eszterhazy.hu)

XXXVI. Neumann Kollokvium a Neumann 120 jegyében
A XXXVI. Neumann Kollokvium a Neumann 120 jegyében

2023. december 1-2., Pannon Egyetem (Veszprém, Egyetem u. 10., „I” épület 7. em. 726. terem)

A több mint félévszázada óta töretlenül aktív Orvosbiológiai Kollokvium ezúttal Neumann születésének 120 éves évfordulójáról is megemlékezik. Egyfelől a Neumann-vándorkiállításunk (kurátorok: Képes Gábor és Szalay Imre) bemutatásával, másrészt Varga János Neumann munkásságáról szóló előadásának beiktatásával a programba.

https://neumann-kollokvium.njszt.hu/

(Fotó: Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.)

APEH a neten
APEH a neten

Informatikatörténeti Fórumunk az Óbudai Egyetem Neumann Karon legutóbb az APEH IT-szakértőit hívta össze. Adó és informatika – eddig ezzel adósok (!) voltunk. Hogy kezdődött, milyen projektek erősítették meg és színesítették, milyen infrastruktúra és tudások voltak nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy megtörténjen a gazdasági és informatikai rendszerváltás és létrejöjjenek az állampolgárokat és az államot szolgáló rendszerek.

Nézzétek vissza a videókat és prezentációkat, érdemes!

Az APEH informatika története - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

ICDL
Új vizsgaközpontot köszöntünk!
Új vizsgaközpontot köszöntünk!

Beck György, a Neumann Társaság elnöke ünnepélyes keretek között aláírta a néhány éve alapított, budapesti székhelyű BZSH Külkereskedelmi Technikum ICDL vizsgaközponti szerződését.

Mint ahogyan Salusinszky András, az intézmény igazgatója elmondta: „(...) Azt pedig nem is kell külön hangsúlyozni, hogy a digitális készségek nélkül ma már nem lehet létezni, ha piacképes tudáshoz szeretnénk juttatni a diákjainkat. Ezért is szeretnénk ICDL bizonyítványt is adni nekik.”

Az új ICDL vizsgaközpontnak sok sikert kívánunk!

Új ICDL vizsgaközpont kezdi meg hamarosan a működését | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Szerdán: Digitális készségek megújítása online workshop!
Szerdán: Digitális készségek megújítása online workshop!

A Neumann Társaság meghívja a tisztelt kollégákat a Digitális készségek megújítása címmel megrendezendő workshopjára.
Az esemény célja, hogy a résztvevők megismerjenek néhány olyan új lehetőséget, amellyel a digitális kompetenciákat a mai technikai feltételeknek megfelelően fejleszthetik a tanulásban, a mérés-értékelésben és esetleg az önkifejezés eszközeként is.

11 órakor találkozunk!

Digitális készségek megújítása online workshop | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Jövőkép 25 év tapasztalata alapján címmel rendeztek konferenciát Egerben
Jövőkép 25 év tapasztalata alapján címmel rendeztek konferenciát Egerben

A 2023. november 7-től 9-ig tartó XXV. Országos Közoktatási és Szakképzési Konferenciát, az elmúlt két és fél évtized hagyományát követve, a Suliszerviz Pedagógia Intézet és a Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda – utóbbi több mint 20 éve sikereres ICDL vizsgaközpontot is működtet – szervezte. A közoktatás és szakképzés seregszemléjének is tekinthető háromnapos eseményen mintegy 900 szakember vett részt.

ttps://njszt.hu/hu/news/2023-11-20/jovokep-25-ev-tapasztalata-alapjan-cimmel-rendeztek-konferenciat-egerben

ÖRÖKSÉG
40 éves az iskolaszámítógép program
40 éves az iskolaszámítógép program

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatikatörténeti Fóruma (NJSZT iTF) és az Óbudai Egyetem (ÓE) oktatástörténeti konferenciával jelentkezik, melynek fókuszában a hazai középiskolai informatikaoktatás és az idén 55 éves Neumann Társaság ahhoz kapcsolódó tehetséggondozási tevékenysége áll.

A nagy szakmai műhelyeket bemutató iTF-sorozatba illeszkedő konferencia a közoktatásban résztvevő iskolák, tanárok, versenyszervezők előtt tiszteleg. A tanárok, tanítványok, öregdiákok találkozásai mellett ez egy jó alkalom arra, hogy elkezdjük történetileg is dokumentálni az olyan, közel 40 éves versenyeinket, mint a Neumann Verseny, a Nemes Tihamér Verseny, valamint a diákolimpiai közösségben való jelenlétünket is.

Teltházhoz közelítünk!

Az iskolaszámítógép programtól a versenymozgalmakig | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Kozma Professzor és a Kalkulátorszolgálat
Kozma Professzor és a Kalkulátorszolgálat

November 9-én 40 éve hunyt el Kozma László professzor (1902-1983), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - BME tanára, az első magyar elektromechanikus számítógép, a MESZ-1 alkotója.

Kozma professzor a telefonközponti technológia és az informatika úttörője volt, nemzetközileg elismert Computer Pioneer. Már az 1930-as, 40-es évek fordulóján elektromechanikus számológépeket tervezett a Bell cégnél, Antwerpenben. A távoli munkaállomásról elérhető számológépek elgondolását később, a 40-es évek végén Magyarországon is publikálta. Elképzelése szerint a Kalkulátorszolgálat hálózatába kötött irodai végkészülékek a telefonhoz hasonló szolgáltatás révén biztosítottak volna számolókapacitást, központi géphez való hozzáférést az előfizetőknek.

Az elgondolás akkor elméleti maradt, Magyarországon nem jelent meg gyártmányként, a gyakorlatban megvalósult, belgiumi részeredményeket elsodorta a világháború. A számítóközpontok, terminálok, számítógéphálózatok viszont évekkel-évtizedekkel később igazolták a korát messze megelőző Kozma Lászlót. Képes Gábor írása a Facebookon:

(6) Facebook

Ajánljuk Németh Krisztián és Vid Gábor MESZ-1 projektjét, link a bejegyzésben!

Régi és új ördöglakatok
Régi és új ördöglakatok

Fantasztikus új ördöglakatok bizonyítják feltalálóink kreativitását, a logikai játékok iránti szerelmet.

https://qubit.hu/2023/11/07/csodas-palyamuvek-erkeztek-a-zagyvai-andras-jatektervezo-versenyre-szombaton-eredmenyhirdetes-eloben

A pályázat ezer szállal kötődik Kézzelfogható logika című kiállításunk alkotóihoz, tárgykölcsönzőihez. Bizony, Szegeden, az ITK-ban is lehet ördöglakatokban gyönyörködni – és várjuk az új műveket is!

Kézzelfogható logika- az ördöglakatok csodálatos világa | A jövő múltja - Informatika Történeti Kiállítás (ajovomultja.hu)

Hogyan programozták a számítógépeket még Neumann életében?
Hogyan programozták a számítógépeket még Neumann életében?

Bár a programozás mikéntje és módszertana az elmúlt néhány évtizedben is igen jelentős átalakulások sorozatán ment át, ahhoz képest szinte változatlannak tekinthető mindezen időszak során, amilyen azt megelőzően volt. Az 1940-es évek végén és az 1950-es évek elején, amikor ma már szinte felfoghatatlanul körülményes módon volt csak mindez megoldható.

Azt, hogy mégis mennyire körülményesen jól demonstrálja ez, az 1951-ből származó rövidfilm, amiben részletesen elmagyarázásra és bemutatásra kerül ez a folyamat.

Még Neumann életében készült a film – az egyik első Neumann-elvű számítógép kapcsán!

Ezt látnod kell: Videó mutatja be, hogy hogyan programozták a számítógépeket 1951-ben - Prog.Hu

Régi sztorik, sok éves barátságok: közösséget teremt a RETRO!
Régi sztorik, sok éves barátságok: közösséget teremt a RETRO!

Negyven évvel ezelőtt, 1983-ban alakult meg Kecskeméten a Logi Klub. A számítástechnika akkoriban még gyerekcipőben járt, de már sokan érdeklődtek iránta. A főképp fiatalokat vonzó kecskeméti klubban megismerhették a korabeli számítógépes játékokat, emellett programozást, játékfejlesztést, számítógépes grafikát tanultak az érdeklődők, és persze erős közösség is formálódott. Az egykori tagok a régi időket idézték meg szombaton a Széchenyivárosi Közösségi Házban.

Régi sztorik, sokéves barátságok: múltidézés a 40 éves Logi Klubnál (hiros.hu)

Az alapító NJSZT képviseletében Képes Gábor volt jelen a találkozón. Beszámolónk: Facebook

TEHETSÉGGONDOZÁS
e-Hód 2023!
e-Hód 2023!

November 13-24. között zajlik az e-Hód, az ELTE Informatikai Kar és az NJSZT Közoktatási Szakosztály versenye, amely a legtöbb diákot mozgatja meg az IT-versenyek családjában. Nem túlzás több tízezer résztvevőről beszélni, hiszen a főszervező, Pluhár Zsuzsa tanárnő november 16-i információi alapján 352 iskolából (!) bitHÓDítanak velünk a diákok!

e-Hód | HÓDítsd meg a biteket! (elte.hu)

PROGRACE 2023
PROGRACE 2023

Figyelmetekbe ajánljuk a középiskolások és egyetemisták számára megrendezésre kerülő, VI. PROGRACE programozó versenyt, amely a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán kerül megrendezésre!  A versenyt a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és a Pécsi Tudományegyetem közösen szervezi.

A versenyre 2 fős csapatok jelentkezését várjuk.

 A verseny célja lehetőséget biztosítani tehetséges középiskolás diákok és egyetemi hallgatók számára programozási tudásuk megmérettetésére.

Jelentkezési határidő: december 3.!

PROGRACE 2023! | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

November 30-án: Negyedik Szombathelyi RobOlimpia
November 30-án: Negyedik Szombathelyi RobOlimpia

A Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület megszervezi az AGORA SAVARIA-ban a Negyedik Szombathelyi RobOlimpia csapatversenyt, - elsősorban - Vas megyei tanulók részére. A versenyen a következő versenyszámok kerülnek meghirdetésre:

1. LEGO robot szumoverseny,

2. Gyorsasági vonalkövető robotverseny,

3. Gyorsulási - Drag Racing – robotverseny,

4. RoboRope – Kötélhúzó verseny robotoknak.

Microsoft Word - IV robolimpia_vegleges (njszt.hu)

Lezárult a WRO Világdöntő
Lezárult a WRO Világdöntő

Lezárult a 2023-as World Robot Olympiad Világdöntő. A Panamai Köztársaságban megrendezett nemzetközi eseményen 81 ország legjobbjai, több mint 400 csapat mérettette meg magát Közép-Amerika legdélibb államában.

Hazánkat 5 csapat képviselte idén, három korosztályban és három kategóriában. Az eseményen a csapattagokon és csapatvezetőkön kívül összesen 8 nemzetközi tapasztalattal rendelkező magyar bíró felügyelte a verseny tisztaságát. 

World Robot Olympiad Világdöntő | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

PARTNER
Egy Nobel-díjhoz vezető út: Krausz Ferenc
Egy Nobel-díjhoz vezető út: Krausz Ferenc

November 30-án, a Gábor Dénes Díjasok Klubjával!

Előadók:

Szipőcs Róbert villamosmérnök, lézerfizikus, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, az R&D Ultrafast Lasers Kft. ügyvezetője. A részben Krausz Ferenccel közösen, a femtoszekundumos lézertechnológia fejlesztése területén elért eredményeiért Nemzetközi Gábor Dénes-díjat, Akadémiai Szabadalmi Nívódíjat, ELFT Bródy Imre Díjat és az MTA Fizikai Tudományok Osztálya Fizikai Díját kapta.

Előadásának címe: Az izolált attoszekundumos fényimpulzusok előállítását megalapozó lézerfizikai fejlesztések a 90-es évek közepén

Dombi Péter Gábor Dénes-díjas lézerfizikus, az MTA doktora, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatóprofesszora. A szegedi ELI Lézeres Kutatóintézet osztályvezetőjeként számos innovatív kutatási projektet koordinált az elmúlt 10 évben. Kutatói pályáját Krausz Ferenc doktoranduszaként kezdte a Bécsi Műszaki Egyetemen, ahol 2005-ben szerzett PhD fokozatot.

Előadásának címe: Krausz Ferenc, az elektronok Nobel-díjas lesifotósa

Egy Nobel díjhoz vezető út - Krausz Ferenc és az attosec lézerimpulzusok és alkalmazásuk | Facebook

Orbán Hédi kapta a rotarysták díját!
Orbán Hédi kapta a rotarysták díját!

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának odaítélésének hírére 1937. november 11-én a Rotary Club Szeged ünnepi díszvacsorát rendezett a Hungária Szállóban. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged évek óta megemlékezik a díszvacsora évfordulójáról és ezen a rendezvényen adja át a Szent-Györgyi Albert-díjat olyanoknak, akik kiemelkedő, minőségi munkát végeznek szakterületükön. A 86. évfordulót csütörtökön ünnepelték a Hunguest Hotel Forrásban. A díszülésen jelen volt két korábbi díjazott, Katona Márta gyermek kardiológus professzor és Magyarossy József ügyvéd, akik arról beszéltek, mit jelentett számukra ez az elismerés. Ezt követően adták át az idei díjat, melyet Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agora igazgatója vehetett át.

Szeretettel gratulálunk Orbán Hédinek, aki az idén 10 éves ITK-val való folyamatos együttműködéssel, az Agora profi irányításával bizonyítja a közgyűjteményi hivatás fontosságát és alapot teremt a jó közös munkához. Köszönjük!

DELMAGYAR - Orbán Hédi kapta a rotarysták díját – Galéria

Neumann Alma Matere
Neumann Alma Matere

A Csányi5 programja november 28-án!

Erzsébetváros Kincsei: A Fasori Evangélikus Gimnázium története - Hajdó Ákos, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium igazgatójának előadása

Az előadás apropóját az adja, hogy ebben az évben emlékezünk meg a pesti evangélikus gimnáziumi oktatás elindulásának 200. évfordulójáról (1823). Az előadásban szó lesz a kezdetekről, a főgimnáziummá válásról, a magyar nyelvű oktatás elindulásáról, a jelenlegi épületről, az „aranykorról”, a bezárásról, az újraindításról és a jelenről. Természetesen szó lesz a jelentős tanáregyéniségekről éppúgy, mint a később ismertté vált, hírnevet szerzett tanítványokról is.

A program ingyenes. Erzsébetváros kincsei estek - A Fasori Evangélikus Gimnázium története - Hajdó Ákos előadása | Facebook

A jövő építőkövei
A jövő építőkövei

December elsején, a Prométheusz Társasággal!

Olyan technológiák megjelenése és elterjedése előtt állunk, amelyek legalább akkora változást hozhatnak az életünkben, mint aminek az elmúlt kétszáz évben tanúi voltunk: potenciálisan, alapvetően változtathatják meg az emberiség jövőjét. Magyarország hosszú távú versenyképessége szempontjából meghatározó kérdés, hogy milyen mértékben vagyunk képesek integrálni ezeket a technológiákat a gazdaságba. A változás olyan gyors, hogy amikor egy áttörésről értesülünk, már késő megkezdeni a felzárkózást – elébe kell menni.

A Prométheusz Társaság konferenciája arra tesz kísérletet, hogy beazonosítsa azokat a területeket, amelyeken a technológia a következő évtizedekben a legdrámaibb változásokat fogja hozni, és amelyek ennélfogva a legmeghatározóbb hatással lesznek az egyének, vállalatok, nemzetek sikerére.

A jövő építőkövei (prometheusztarsasag.hu)

Tudományos Számítások Intézete alakult
Tudományos Számítások Intézete alakult

Új tudományág születik, ami összefogná a fizikust, a biológust és a közgazdászt is. Vezető magyar tudósok részvételével alakult meg a Tudományos Számítások Intézete Egyesület, melynek célja, hogy elősegítse a természet-, társadalom- és humántudományok legkülönbözőbb területein dolgozó, bonyolult számításokat alkalmazó szakemberek módszertani együttműködését, közös szemlélet kialakítását, legyen szó akár mesterséges intelligenciáról, akár a tőzsdei folyamatok elemzéséről.

Kérjük és várjuk az együttműködést hazánk digitális jelenléte, jó szereplése érdekében!

Bemutatkozás (scicomp.hu)

Tudományos Számítások Intézete alakult - Computerworld